Ο καφές είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό σας όταν κάποιος λέει καφεΐνη. Το μέσο φλιτζάνι καφέ σας περιέχει περίπου 95 mg καφεΐνης, ωστόσο αυτό δεν ισχύει για όλους τους τύπους και τις παραλλαγές του καφέ. Κάθε παραλλαγή έχει διαφορετικά επίπεδα καφεΐνης που κυμαίνονται από σχεδόν καθόλου έως τα υψηλά των 500 mg! Ακολουθούν μερικά παραδείγματα για να δείξουν πόσο μεγάλα είναι τα επίπεδα καφεΐνης στον καφέ…

Καφεΐνη σε καφέ φίλτρου 

Πιθανώς η πιο κοινή παραλλαγή καφέ, ο παρασκευασμένος καφές, γνωστός ως κανονικός καφές, παρασκευάζεται ρίχνοντας ζεστό νερό με ατμό πάνω από μέσους αλεσμένους κόκκους καφέ μέσα σε ένα φίλτρο. Ένα φλιτζάνι παρασκευασμένου καφέ περιέχει περίπου 70-140 mg καφεΐνης ή περίπου 95 mg κατά μέσο όρο, επομένως αυτή είναι πραγματικά η βάση για τον καφέ και ποια θα ήταν η μέση πρόσληψη καφεΐνης των περισσότερων ανθρώπων.

Καφεΐνη στον καφέ Espresso

Ο εσπρέσο παρασκευάζεται διοχετεύοντας μια μικρή ποσότητα ζεστού νερού ή ατμού μέσω των λεπτοαλεσμένων κόκκων καφέ. Θεωρείται ως ένα πιο πολυτελές είδος καφέ καθώς είναι πιο απαλό και συνήθως έχει περισσότερη γεύση από άλλα είδη καφέ. Αυτή είναι συνήθως η βάση του Cappucino, του Latte και του Mocha, τα οποία είναι τα τυπικά ποτά σε ένα κανονικό καφέ στο δρόμο.

Αν και ο εσπρέσο έχει περισσότερη καφεΐνη από τον κανονικό καφέ, συνήθως περιέχει λιγότερη ανά μερίδα, καθώς οι μερίδες του εσπρέσο είναι πολύ μικρότερες. Ένα σφηνάκι εσπρέσο είναι γενικά περίπου 30-50 ml και περιέχει περίπου 63 mg καφεΐνης. Ωστόσο, δύο δόσεις περιέχουν περίπου 125 mg καφεΐνης!

Καφεΐνη σε ντεκαφεϊνέ

Όπως φαίνεται στο όνομα, ο ντεκαφεϊνέ καφές έχει πολύ χαμηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη, αλλά δεν είναι εντελώς απαλλαγμένος από καφεΐνη! Μπορεί να περιέχει ποικίλες ποσότητες καφεΐνης, που κυμαίνονται από 0–7 mg ανά φλιτζάνι, με το μέσο φλιτζάνι να περιέχει 3 mg. Αυτή φυσικά εξακολουθεί να είναι μια πολύ χαμηλή πρόσληψη καφεΐνης και οι περισσότεροι καφέδες χωρίς καφεΐνη περιέχουν το ίδιο εύρος, αν και ορισμένοι τύποι μπορεί να είναι υψηλότεροι ή χαμηλότεροι, ανάλογα με τη μάρκα.

Καφεΐνη στον στιγμιαίο καφέ

Ο στιγμιαίος καφές παρασκευάζεται από καφέ που έχει αποξηρανθεί καί στεγνώσει με ψεκασμό. Γενικά είναι σε αλεσμένα ξηρά κομμάτια, τα οποία διαλύονται στο νερό. Για να ετοιμάσετε στιγμιαίο καφέ, πρέπει απλώς να αναμίξετε ένα ή δύο κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένου καφέ με ζεστό νερό.

Ο στιγμιαίος καφές είναι ίσως το πιο βολικό είδος καφέ καθώς δεν χρειάζεται καμία παρασκευή. Συνήθως περιέχει λιγότερη καφεΐνη από τον κανονικό καφέ, με ένα φλιτζάνι να περιέχει περίπου 30-90 mg, ωστόσο και πάλι ορισμένες μάρκες φυσικά θα διαφέρουν.

Επικοινωνήστε μαζί μας για προγραμματισμένες υπηρεσίες συντήρησης

Επικοινωνήστε με  έναν έμπειρο μηχανικό για τη συντήρηση καφετιέρας στο τηλέφωνο 6980910313 ή μέσω της φόρμας επικοινωνίας μας .